Joga za začetnike

Stopite na pot joge v udobnem in strokovno podkovanem okolju. S seboj ni potrebno ničesar prinašati, bodite le udobno oblečeni in odprtega duha!

Joga za začetnike je skrbno zasnovana tako, da z vajami gradimo moč, stabilnost in vzdržljivost.

Joga za začetnike daje poudarek na pravilnem in varnem izvajanju osnovnih jogijskih položajev, ki jih imenujemo asane.  Seznanili se boste z njihovimi imeni in pravilnimi poravnavami, kajti tako so položaji tudi učinkoviti.

Vsak, ki prične z vadbo joge, prične spoznavati ter se soočati s svojim telesom in umom na drugačen, nekoliko bolj poglobljen način. Presenetijo nas nekatere fizične omejitve in umski izzivi. Zapomnite si, da se to dogaja nam vsem.

Vendar, če ne pričnete z vadbo joge, se tega sploh ne bi zavedali in tako bi telo počasi postajalo čedalje bolj »trdo«, zateglo in nerazgibano. Z vadbo joge, pa ne le, da upočasnjujemo svojo biološko starost, temveč tudi ohranjamo svojo telesno višino ter prostor med hrbtnimi vretenci.

Na vadbi joge vas vodimo v pazljivo izvajanje asan. Nikamor se nam naj ne mudi. Želimo, da se ustavimo, ter se predamo le opazovanju sebe ter delu s seboj.

Učimo se tudi tega, da na vadbi joge ne tekmujemo. Ne z ostalimi udeleženci, niti s samimi seboj. Asane izvajamo v okviru lastnih zmogljivosti in omejitev. Vedimo, da smo si različni. Imamo različna telesa, poškodbe, življenjski slog, osebno preteklost, imamo različne življenjske zgodbe. Spoštujmo in upoštevajmo to.

Naše vadbe za začetnike so odlično izhodišče, če ste novi v jogi. Na urniku so označeni s številko 1, torej »Joga 1«. Vadbe so skrbno zasnovane. Prizadevamo si, da z vadbami gradimo moč, stabilnost ter vzdržljivost.

tapaḥsvādhyāyeśvarapraṇidhānāni kriyāyogaḥ

»Izvajanje joge morajo odlikovati tri lastnosti: disciplina, preučevanje samega sebe in sprejemanje lastnih omejitev.«

– Jogijske sutre 2.1

Kaj pričakovati na joga vadbi za začetnike?

Vadbe so skupinske. Vsaka skupina ima omejeno število udeležencev, ki ne presega števila 14, vendar lahko pričakujete v povprečju 8 – 10 udeležencev v skupini. Velikosti skupin so različne.

Starost udeležencev je mešana. Kar je ena izmed čudovitih značilnosti skupinske vadbe joge.

»Jogijski učenci« pričnejo z jogo v različnih starostih, sposobnostih in stopnjah telesne pripravljenosti.

Kaj lahko pričakujete na joga vadbi za začetnike? Skupino ljudi od 8-10 udeležencev vseh starostnih skupin.
Potek joga vadbe za začetnike iz osnovnih stoječih in sedečih položajev postopoma razvije veščine, ki so potrebne za naprednejše položaje.

Na joga vadbah za začetnike lahko pričakujete, da se boste učili umetnosti in filozofije joge od samega začetka. Vadili boste serije stoječih in sedečih položajev ter tako postopoma razvili veščine, ki so potrebne za naprednejše položaje.

Vadba joge je lahko velik fizični in mentalni izziv. Večina vadečih ugotovi, da bolj kot vadijo jogo, bolj jim pomaga in tako želijo posledično še več vaditi.

Vendar pa, kadarkoli naletite na kakšne ovire ali težave, nam prosim to povejte. Pomagali vam bomo, da najdete zase najboljši pristop.

Nekaj nasvetov, ki jih imejte v mislih, ko se pripravljate na svoj prvi obisk vadbe joge pri nas:

  • Na vadbah nudimo pripomočke, v mariborskem studiju imamo na voljo tudi podloge. Vzemite si kakšno flaško z vodo.
  • Oblecite udobna oblačila. Hlače oz. pajkice se naj zadržijo v predelu pasu ob izvajanju predklona.
  • Jogo vadbo za začetnike je najbolje izvajati na prazen želodec. Priporočljivo je, da uro pred vadbo zaužijete majhen prigrizek.
  • Če ste noseči ali menstruirate, ali se spopadate s poškodbo ali zdravstvenim stanjem, pridite na vadbo nekaj minut prej, da se pogovorite z učiteljem. Položaji bodo prilagojeni.
  • Napredovanje v jogi je proces. Takrat, ko stopite na pot joge, je pomembno, da ste prijazni do sebe in imate realna pričakovanja. Tako boste lahko razvijali in gradili svojo prakso ter imeli dolgoročne koristi od joge.
  • Postali boste del skupnosti ljudi, ki delijo strast do prakse in filozofije joge.
Nasveti za jogo za začetnike so ti, da oblečete udobna oblačila, z vadbo ne pričnete takoj po obroku, itn.
Iva Drvarič
Iva Drvarič
16/10/2023
V oktobru sem se udeležila jesenskega Joga Vita oddiha v tradicionalni podalpski vasici Dovje pri Mojstrani. Skupaj smo preživele en res čudovit vikend, na krasni lokaciji, jogirale, hodile na pohode, pomagale pri pripravi tradicionalnih "dovških krapov" in uživale v odlični hrani, ki sta nam jo pripravljala najbolj srčna gostitelja. Rezultat: novo znanje, nova poznanstva, metalna spočitost, predihana pljuča in tista prijetna "fizična utrujenost", po kateri veš da si naredil nekaj dobrega zase. Hvala Katji in Špeli (in vsem ostalim udeleženkam) za res prijetno doživetje, ki ga priporočam in privoščim vsakemu❤️
Tiana Golob
Tiana Golob
29/08/2023
Vadbe joge sem prejšnji semester obiskovala v Gornji Radgoni in sem bila zelo zadovoljna. Po koncu vsake vadbe sem se že veselila naslednje. Špelina energija in potek njenih vadb mi zelo ustrezata. Z vadb sem vedno šla bolj umirjena in motivirana, zato že nestrpno pričakujem pričetek novega semestra.
Alpsko društvo Stratus
Alpsko društvo Stratus
15/08/2023
Preživeli smo čudovit teden na našem tradicionalnem "Poletnem TABORu Hvar 2023". Vsak dan nas je s prijetnimi VADBAMI JOGE razveseljevala Katja iz Joga Vita studia in nam polepšala dneve v prijetnem okolju. ISKRENA HVALA za ves trud in strokovno vadbo joge! Držimo pesti in palce gor, da se vidimo tudi 22.07.-04.08.2024 na Hvaru z Joga Vito! Prisrčen gorniški pozdrav, ekipa za Alpsko društvo Stratus
Ajda Cerar
Ajda Cerar
05/04/2023
Zelo prijeten in sproščujoč prostor, kjer se vedno dobro počutiš ko prideš na jogo. K temu pa seveda pripomorejo tudi super izvajalke vadb.