Jutranja joga

Jogijski spisi navajajo, da je najboljši čas za vadbo joge zjutraj, ko se vstanemo. Optimalno med 4. in 6. uro zjutraj. Pa vendarle, ko nam dopušča ritem vsakdanjika si vzemimo čas in poskušajmo dan pričeti s čuječo vadbo joge. Verjemite, dan bo drugačen. Lepši. Polnejše doživet.

Jutranja joga prijetno razteza mišice, ki so bile čez noč v mirovanju. Poskrbi za prekrvavitev ter oksidacijo mišic. Tako bomo imeli čez dan tudi več energije.

Vadba joge pa deluje tudi terapevtsko. Z jutranjo jogo se dan nežno prične, sprosti se tesnoba in stres.

Izmed neštetih blagodejnih učinkov jutranje vadbe joge, tukaj naštevamo 5 koristnih učinkov:

1. Jutranja joga prinaša več energije.

Med spanjem sicer naše telo miruje. Vendar to še ne pomeni, da imamo, ko se prebudimo, dovolj energije, ki jo potrebujemo za nov dan. Z gibanjem skozi jogijske položaje, poženemo kri in kisik po telesu, kar je poživljajoče in hkrati dvigne raven energije. Kljub temu, da je joga upočasnjen in nežen način vadbe. Po vadbi se počutimo sveže in budne!

 

2. Zmanjševanje stresa.

Joga je velikokrat tudi meditativna praksa, ki kot takšna, blaži simptome tesnobe in stresa. Skozi vadbo se sproščamo ter upočasnjujemo srčni utrip. Glavni vidik joge je urjenje pozornosti, osredotočanje na upočasnjen, stabilen dih ter prisotno, čuječe opazovanje sebe in okolice.

 

3. Povečanje prožnosti telesa.

Prožnost je eden najpomembnejših, vendar pogosto prezrtih, vidikov telesne pripravljenosti. Brez prožnih mišic, postanejo sklepi togi in gibanje omejeno. Raztezanje, ki je vključeno v jogijske položaje, izboljša prožnost naših mišic. Telo se lahko premika skozi celotni obseg gibanja brez bolečin ali togosti, s čimer preprečujemo poškodbe.

4. Izboljšanje osredotočenosti, fokusa.

Z izvajanjem jogijske dihanja, pranajame, kjer dihamo zavestno, se nam izboljšuje umska osredotočenost in koncentracija. Med izvajanjem asan, dobijo možgani veliko svežega kisika, kar povečuje umsko jasnost, ki nam pomaga pri soočanju z dnevnimi izzivi.

 

5. Več pozitivnosti.

Ne glede na to, kako naporen dan je pred nami, joga nas bo s svojo umirjenostjo in zavestnim, globljim dihom, napolnila s hvaležnostjo.

 

Takrat, ko se osredotočamo na pozitivne odnose, se nam dvigne nivo serotonina in že v nekaj minutah se počutimo lahkotnejše.

 

Razsikave kažejo, da dolgotrajna vadba joge ustvarja v telesu biokemične spremembe, ki podpirajo duševno in telesmo zdravje.

 

Pričnite dan z jutranjo jogo!